Manipulatie

Ingezonden bericht: anoniem

 

Noor, ik heb je boek ‘Kus kus, Bezness’ gelezen met tranen in mijn ogen soms.

 

Ik heb 1,5 jaar een relatie gehad met een Egyptenaar uit Cairo. En ik weet haast zeker dat hetgeen je hebt meegemaakt, ook mijn lot zou geweest zijn…

Ik herkende heel veel dingen uit je verhaal: het manipuleren, het overtuigen, de mooie praatjes, “vertrouw niemand alleen mij”, het isoleren, de agressie.

 

4 maanden geleden heb ik mijn ex-vriend voor het laatst bezocht. Er zijn toen vreselijke dingen gebeurd. Onder andere:
Ik was ziek geworden in Egypte en ik had dringend medicatie nodig had of het ging niet goed met mij. Ik vroeg of hij mee wou naar een dokter, dringend. Hij wou me geen hulp bieden omdat hij kwaad op me was. Er was namelijk iets voorgevallen waar ik volledig onterecht de schuld van kreeg. Ik was in intense pijn en was erg ongerust. Ik wist dat ik medicatie nodig had. Ik ben toen zelf het huis uit gevlucht om medische hulp te krijgen. Gelukkig was er een dokter dichtbij het hotel en begreep hij wat ik had en gaf me de gepaste medicijnen. En toen heeft hij me gevonden. Hij was me achterna gekomen. Ik zag een en al agressie op zijn gezicht. Naar huis zei hij. Hij liep voor met op. Eenmaal in huis barste de bom, hij schreeuwde naar mij. Hij was één en al woede. Hij heeft me bedreigd. Ik wou weglopen maar hij sloot de deur. Als ik geen goede moslim was lag je nu al lang in het ziekenhuis zei hij. ik moest mijn koffers pakken en Egypte verlaten zei hij. Ik kwam zijn huis niet meer in. Ik  was vuil voor hem. Hij zei de pijnlijkste dingen tegen mij. Dingen die ik hem toevertrouwde, gebruikte hij nu tegen mij.
Ik wist niet wat er met me ging gebeuren. Ik was ziek, niet in staat om te vertrekken. Ik was ver van huis wat ging er met me gebeuren? Wie kan me helpen? Door de schuld op mij te nemen en te doen alsof … heeft dit een goede afloop gekregen. Maar het blijft moeilijk om dit allemaal te verwerken.

 

Hij wist precies waar hij me kon raken. Hij maakte gebruik van mijn emoties.

 

Ik kan mijn relatie het best samen vatten in één woord: manipulatie. Van het begin tot op heden. Hij praatte zijn gedrag goed en ik moest hem maar vergeven, want als je echt van iemand houdt …
Ik mag dankbaar zijn dat ik zijne ware aard op tijd gezien heb. Toch is dit geen troost voor mij. Ik hield veel van hem. Ik zat in een moeilijk situatie en hij was mijn redder in nood, diegene op wie ik kon terug vallen. Zo hield hij me volledig in zijn macht.
Ik denk dat als er iemand is die me kan begrijpen, dat jij dit bent Noor!

 

Mijn verhaal:

Ik heb hem leren kennen op vakantie. Na mijn vakantie, eenmaal thuis, dacht ik tja, een lange afstandsrelatie, een relatie met een moslim. Liever niet. Maar hij liet me niet los, ik was de vrouw van zijn leven, faith has brought us together. Do you believe in faith? Hij stuurde mij lieve berichtjes. Hij overtuigde me om op Skype te praten. Hij bleef vragen wanneer ik een camera/microfoon zou kopen. Na een tijdje heb ik dit toch maar gedaan. Hij zorgde ervoor dat we bijna dagelijks contact hadden op Skype. Het werd een gewoonte om met hem te praten en mijn hart uit te storten. Hij kon zo goed naar mij luisteren, iets wat ik op dat moment hard nodig had. Hij maakte hier gebruik van. Ik hechte me volledig aan hem. Hij zorgde dat ik AFHANKELIJK van hem werd.

 

Maar over een relatie was ik nog niet overtuigd… Maar wou ik hem dan kwijt? Zei hij. De enige die naar me luisterde? De enige die om me gaf? Dat is toch niet logisch zei hij. Of was hij zomaar iemand die goed kon luisteren en meer niet? Hij betekende zeker niets voor mij?
En zijn vriend, die had toch ook een Nederlandse vriendin en zij deed het toch ook?? Wat zij allemaal deed voor hem … allemaal omdat ze van hem hield. Dat is pas liefde zei hij. Als je echt van iemand houdt, doe je alles zei hij dikwijls. En zeker een vrouw! Dit was zijn manier van OVERTUIGEN.

 

In het begin van de relatie heeft hij dus heel erg zijn best gedaan om VERTROUWEN te winnen. Dit was zijn doel. Door die DAGELIJKSE contacten kon hij me helemaal INPALMEN, mijn zwakke punten zoeken en die daarna tegen mij GEBRUIKEN. En mijn vertrouwen winnen. Hij overtuigde me dat hij de ware voor me was. Hij overtuigde me dat hij alles was wat ik zocht. Dat hij naar me gestuurd was door God, iemand die naar me kon luisteren, die me begreep. MANIPULEREN dus. Ik geloofde dit of ik wou dit geloven. Ik was een zwak iemand zei hij. Mensen waren niet lief voor mij. En hij zou me sterk maken.
Hij was sterk gericht op mij, op mijn karakter, mijn leven … Het was alsof hij me al 10 jaar kende. Ik kon niets verbergen voor hem. Het was alsof hij mijn gedachten kon lezen.

 
Hij gaf me eigenlijk de KANS niet om over dingen na te denken. Hij stelde alles voor als heel normaal: het op en neer naar Egypte reizen, een relatie met een moslim. En voor de liefde doe je alles. Later heb ik ingezien dat dit puur BRAINWASHEN is!!! En als ik ergens aan twijfelde of ergens over wou praten werd hij geërgerd, het was alsof ik me geen vragen mocht stellen. Hij kon er ook niet tegen als ik teveel vragen stelde. Of ergens het precieze van iets wou weten. Hij gaf me ook bijna geen uitleg over de gewoontes/tradities in Egypte.

 

En als ik het wou UITMAKEN … kwam hij zogezegd in het ziekenhuis terecht en kreeg ik telefoon van een vriend, dat hij zoveel van me houdt … en geef hem een kans. Hij is een goede jongen. Kan niet leven zonder jou.

 
Ook wou hij me ISOLEREN en CONTROLE op me uitoefenen. Ik ging niet meer uit. Want uitgaan is een beetje HARAM. Hij wou niet dat er iemand met me zou dansen. Of dat ik zou drinken. Ik nam geen contact meer op met familie en vrienden. Hij vond niet dat mijn ouders goed waren voor mij. En die en die vriendin waren ook niet goed voor mij. Niemand was goed voor mij. Niemand telde. Alleen hij. HIJ was mijn nieuwe leven, de ENIGE die van me hield. Die naar mij luisterde. Hij zou mij een beter leven geven. Zijn familie zou pas goed zijn voor mij zijn. Niet de mijne. Ik geloofde hem. Mijn leven lag in zijn handen, zo voelde het aan. Ik was de controle kwijt over mijn leven. Ik moest hem steeds smsjes sturen waar ik was… Ik voelde me GEVANGEN.

 

Ook moest alles gaan zoals hij het wou: trouwen, kinderen krijgen, naar België komen, hij zag het helemaal voor zich. En als ik het ergens niet eens met hem was, werd hij lastig. Hij haalde allerlei argumenten aan om het wel te doen … Toen ik bijvoorbeeld zei; ik wil liever dat je eerst eens naar België komt, om te kijken hoe het leven hier is, voelde hij zich persoonlijk aangevallen. Vertrouw ik hem niet dan??

Toch heb ik ook altijd het gevoel gehad dat hij mij niet vertrouwde. Als ik bijvoorbeeld met iemand praatte op facebook wou hij weten waarover we het hadden.

Toen ik toch op vakantie ging met een vriendin, begon hij dingen te VERZINNEN zodat ik hem aandacht zou geven. HIj stuurde me een smsjes dat er iets aan de hand was. Maar hij wou me niet ongerust maken. Hij moest constant aandacht van me hebben. Het werkte enorm VERSTIKKEND.

Mijn ogen zijn pas open gegaan toen ik de laatste keer hem in Egypte opzocht. In totaal heb ik hem een 5-tal keren opgezocht.

Hij heeft zich tot die tijd altijd perfect gedragen: hij betaalde veel dingen voor me zoals eten of verblijf (ik betaalde zelf ook wel een groot deel natuurlijk); hij stelde me voor aan zijn familie, we gingen altijd op familiebezoek, hij kocht een heleboel cadeautjes voor mij en mijn familie; ging met me naar een Europees café in Sharm; luisterde naar dezelfde muziek, ik mocht een badpak dragen. Hij zei ook: kijk wat ik allemaal voor je doe.
Maar OH WEEEE!! De laatste keer in Egypte… Hij voelde zich afgewezen … ik was ziek en ik wou liever niet dat hij me aanraakte. En toen hij heeft me uitgescholden voor alles en nog wat. Dingen die ik NOOIT van hem zou verwachten. Alles wat ik hem heb toevertrouwd, kreeg ik terug. Hij zei de vreselijkste dingen. Hij maakte me met de grond gelijk. Emotioneel was ik helemaal van de kaart. He crushed my soul.

 

Ik heb me dikwijls afgevraagd is dit cultuurgebonden of is dit karakter of opvoeding? Hij zei wel eens dat als zijn broers ruzie hadden, dat zij ook zo deden tegen hun vrouw. Ik vraag me af of hij oprecht hield van mij of niet? Of zijn al zijn woorden leugens? Ik zal het nooit te weten komen.

 

 

 

 

2 Responses to Manipulatie

 • Christina says:

  Ik begrijp je.
  Als ik al deze verhalen zo lees valt het mij op dat ze allemaal dezelfde praktijken gebruiken.

 • anoniem says:

  Hoe het afgelopen is:

  Toen ik het uitmaakte met hem, kwam zijn ware aard pas naar boven. Hij had nooit gedacht dat ik hem ging verlaten. Hij zou me niet zomaar laten gaan zei hij. Ook al wou ik dit. Ik had het recht niet om het zomaar uit te maken. Het leven had geen zin meer. Hij dreigde met zelfmoord. Gelukkig zat ik in België en hij in Egypte. Alles probeerde hij om me terug te krijgen en zijn familie ook.

  Zijn broer heeft met me gepraat net toen ik het had uitgemaakt. Hij zei dat mijn vriend een hartaanval heeft gekregen en in een coma is. Ik was zijn hoop van leven. Ik kon alles goed maken, als ik het hem vergaf. Geef hem nog een kans, hij houdt zoveel van je. Jullie moeten samen zijn. Je ziet wel, hij zou sterven voor jou. Mijn moeder is zo verdrietig nu. Zij is oud en moet dit nog meemaken.

  Ik voelde me zo schuldig. Ik dacht echt, als hij sterft, is het MIJN schuld en is mijn leven eraan.

  “Toen ik ruzie had met mijn vrouw en ik ziek was, heeft zij mij ook vergeven” aldus zijn broer. En zo werd er 2 uren lang op me ingepraat. (Uiteindelijk kwam ik er achter dat dit leugens waren, hetgeen hij had, was helemaal niet zo ernstig).

  Nu; 3-4 maanden laat hij me nog steeds niet met rust. Hij stuurt regelmatig smsjes en mails. Hij probeert via allerlei manieren om opnieuw met hem contact te maken bv dat hij me mist, van mij droomt, niet zonder mij kan leven, zijn nichtjes me missen en me willen zien, hij een operatie moest ondergaan … Alsof hij me wilt lokken. Hij probeert over mijn persoonlijk leven weer dingen te weten te komen. Maar ik weet zeker dat als ik opnieuw met hem skype of praat, dat hij me weer helemaal zal inpalmen met zijn gladde praatjes. Dat effect had hij namelijk op mij. En dat weet hij natuurlijk. Ik moet sterk blijven. Mezelf blijven overtuigen dat hij niet goed voor me is.

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Video trailer Kus kus Bezness

September 2019
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Slideshow