Daily Archives: January 22, 2012

Voor Noor: Bezness


 

Bezness….Voor Noor
 
Of hoe een op haar zelfstandigheid uit zijnde, slimme vrouw zich toch laat verleiden door iets wat haar uiteindelijk berooft van al wat haar voorbije inzet opbracht …?
Wel ik beschouw me niet als een slachtoffer, want heb nooit mijn leven totaal omver gegooid om een papierzoeker te dienen.
Ben wel ver meegegaan in hun pogingen, in hun verhalen die me boeiden en in mijn pogingen om hen te begrijpen. Begrijp dat andere vrouwen dit wel doen: alles opgeven voor een man die er op t eerste zicht alles aan doet om hun dromen waar te maken.

 
Ik werd beschermd door mijn ongeloof in het huwelijk en het beschermingsinstinct voor mijn reeds opgebouwde nest. Het had anders misschien ook anders gelopen…
Een vrouw van boven de veertig, open van geest, gescheiden en op zoek naar wat anders …is een gegeerd doelwit, voor wie vooruit wil in zijn jacht naar een nieuwe nationaliteit die ogenschijnlijk zoveel nieuwe deuren opent.

 
Ze is minder grillig dan jongere vrouwen,laat zich niet meer vangen door de laatste modetrends, heeft al wat opgebouwd en is ook al wat moederlijk ingesteld.
Vrouwen die uit een gebroken huwelijk komen, die willen het wel eens over een andere boeg gaan gooien en een beetje schade inhalen. Net als voor de mannen die hun Filipijnse vrouwen importeren, omwille van hun dienstbaarheid… lijkt een gemotiveerde, exotische jonge minnaar wel eens heel aanlokkelijk.

 
Een bezness-romance ontstaat uiteindelijk uit een gevoel van een tekort en een mogelijke vervulling hiervan bij beide partijen. Ge stapt er als vrouw ook argeloos in:
Tenslotte, welk mens haalt het in zijn hoofd om een identiteitsbewijs te vragen aan een gemotiveerde en handige minnaar? En ook al zou je die krijgen, die pasporten zijn voor nog geen 200 euro te koop.
Thuisloze illegalen zoeken houvast, vrijere sex dan in hun eigen land en een toekomst die hen helpt om nadien toch hun eigen ding te kunnen doen. Terecht of onterecht, daar wil ik het nu niet over hebben.
Zij staan hierbij onder immense druk van familie, want het is hun opdracht, zoals ook wij onze kinderen aanzetten om hun plaatsje in de maatschappij te vinden. Het eigen land ten koste van alles verlaten, doet men niet om niet te slagen…De familie betaalde veel geld aan die mensensmokkelaars…

 
Een vrouw veroveren lijkt hen de makkelijkste weg om hun doel te bereiken. Huwelijken hebben doorheen de geschiedenis immers bewezen, grote koninkrijken anders op de kaart te kunnen zetten.
Ze zijn verdoofd door ons beloftevol paradijselijk leven, die helaas ook veel meer schone schijn verkoopt dan fundamentele waarden. Ze worden uitgebuit en als ‘Niemands’ behandeld en wachten op den duur in hun ogen ook terecht op hun kans om zelf toe te slaan.
En oorspronkelijk lijkt het alsof vraag -en aanbod zich in zo’n Bezness-verhaal zich kompleksloos weten te vinden. Maar deze sprookjes zijn voor elke personage in dit verhaal eigenlijk zeer nefast en eindigen in een nachtmerrie. Er zijn uitzonderingen, waarvoor ik een groot respect heb.

 
Als Sherrif in Gambia beter zijn brood verdient als lover van rijpere toeristes dan als taxichauffeur, dan wil hij het hier ter plekke wel eens uitproberen. Zijn zoon en vrouw vinden dat niet zo erg want ze kunnen er alleen maar beter van worden. Een huwelijk met zijn Belgische is, althans daar, rap geregeld als ge de juiste mensen kent.

 
Als Hassen, Le Tunesien-vraiment Le Plus Beau et au meme temps le plus tendre que j’ai connue- die jonge toeristes ziet in de hotels waar hij niet zoveel verdient….Ja op wat wacht hij dan? Een Tunesische doet niet zo vlug mee aan spelletjes tijdens het zwemmen en is nogal beschermd en kritisch bij haar huwelijkskeuze…Ik ben lang aan deze jonge man verknocht gebleven. De mooiste dingen die hij me gaf
waren uiteindelijk zeer simpel:

- TIJD…. en daar had hij alle tijd voor
- GEZELLIGHEID EN HUISELIJKHEID: samen koken, tuinieren,boodschappen doen met mijn geld (maar dat was hem echt wel gegund)…….Ik kende dat voorheen eigenlijk niet.
- en voor degenen die dachten dat het vooral om de SEX ging : ik kan alleen maar zeggen dat dit inderdaad goed zat tussen ons.
- een duidelijke rolverdeling tussen man en vrouw die aanvankelijk heel rustgevend is, maar op termijn zeer verstikkend werkt.

 
Het bleef mij steeds verbazen hoe hij zonder een sleutel, een cent of papieren op zak in stijl en lachend bleef overleven. En dat terwijl ik in mijn leven een overdosis papier en sleur probeerde te hanteren.
Hij was uiteindelijk een enfant terrible. Een avonturier, voor wie de wereld te klein is en bij momenten ook veel te groot was. Ik vermoed dat we elkaar niet zomaar konden loslaten omdat er momenten van herkenning, erkenning en eerlijkheid waren.

 
Hassen werd uiteindelijk opgepakt en in een gesloten centrum voor sans-papiers geplaatst.
Hij kwam er aanvankelijk tot rust, want hij was ook moe geworden van de strijd. Hij fleurde zelfs weer op…Hij probeerde later te ontsnappen en moest enkele malen verplaatst worden omdat hij niet
van de gemakkelijkste was. Maar opgeven: Neen! Na vijf maanden…bewust niet toegelaten door eigen land waar hij toch ook wel zijn contacten heeft, kon Belgie geen kanten meer met hem uit.
Tunesie wil immers ook niet zo graag die’ loosers en verwilderden ‘terug.

Hij mocht uitgeprocedeerd en na een zelfmoordpoging het Centrum de rug toekeren met de opdracht om op eigen kracht dit Belgenland te verlaten binnen de vijf dagen. Is alleen een bewijs dat hij hier al langer is, als hij ooit zijn dossier nog eens wil indienen, dacht hij.
Hij heeft zijn leven herpakt …met een Belgische die in het assielcentrum werkte…Ja, die
piste van het vrouwelijke schoon wordt nooit opgegeven he :-)
Hij is haar wel niet zo trouw, ook al is ze zijn reddende engel geweest….
Hij belt me nog een keer per jaar op het Suikerfeest en dat is goed maar meer kan dat niet zijn, weten we ondertussen alletwee.

 
En dan is er nog Said, De Gelukkige, de Algerijn.
Een onmetelijk belastende voorgeschiedenis hebben die Algerijnen waar Europeanen niet fier op hun aandeel hierin moeten zijn. Hij was de meest konsekwent-willen-zijnde man van de drie. Hij is getrouwd hier nu en ik ben bijna zeker dat er liefde in het spel zat. Maar ik vind dit huwelijk geen gemakkelijk verhaal
voor beiden. Maar wie ben ik? Ik kan ze alleen maar oprecht het beste toe wensen.

 
Ik heb veel aan die mannen gehad en hen ook veel gegeven:
Dokterskosten,medicatie, te hoge huurgelden voor onbewoonbare krotten, verhuurd door Belgen die tegen de vreemdelingen zijn. De advokaten die hopeloze dossiers uitmelken hebben ook niet slecht gevaren.
Mijn winst: Vriendschappen die door de situatie niet altijd zonder opportunistisch kleurtje waren, maar
die mijn ogen geopend hebben voor grenzen. Letterlijk en figuurlijk.

 
Vriendschappen die het mooiste en het lelijkste in mezelf, de ander en de wereld lieten zien.
Ik heb veel geleerd maar ben nu uit deze roekeloze verhalen teruggekeerd en heb me weer bekeerd tot de westerse mannen. Ik zie Said’s vrouw gesluierd lopen, en dat is tenslotte ook niets voor mij.
Ik ben mijn vrienden nu dankbaar voor hun irriterend gemoei.
Ook dankbaar voor de zeldzame vrienden die er ondanks hun bedenkingen, toch een gezellige avond wouden van maakte als Hassen kookte.

 
Ik was hulpvaardig maar geen Moeder Theresia, want die slaapt niet met haar vondelingen.
Er schort iets aan onze Westerse boodschap van blijheid en vrijheid.
Als de Roemenen bij de val van Ceauşescu hun verwestering mogen vieren met Coca-Cola,Nike en de film ‘ Durty Dancing’ (t er zijn warempel wel betere in die genre, maar kom)…..dan missen we ook ergens de boot.

 
Dit schrijf ik voor Nour, omdat zij een krachtige vrouw is.
Zij heeft destijds verdere stappen gezet dan ik, en doet dat nu met een boek weer!
Ik kijk uit naar haar verhaal.
Het taboe doorbreken, vrouwen uit hun isolement halen…Ik hoop dat ze dat kan doen met haar boek.

 
Als niemand je begrijpt of anderen je alleen maar afbreken omwille van een onmogelijke liefde, dan wordt die éne manipulator des te belangrijker ….en dat eindigt niet goed.
Ook niet voor de Sherrifs, de Hassens en de andere avonturiers . Zij worden uiteindelijk ook maar gigolo’s en zijn meer waard. Geslaagd en gelukkig worden ze hierdoor niet …verre van, heb ik ook gemerkt. Schrijnend hoe ze telefonisch hun achterban en zichzelf willen overtuigen hoe goed het hier met hen gaat…

 
Vele Bezness – huwelijken gaan kapot omdat de macho in de Islam-man niet echt tevreden is met het feit afhankelijk te zijn van een vrouw. Ze gaan ook opvallend veel kapot, eenmaal de wettelijke tijd om de nationaliteit te verzilveren verstreken is, natuurlijk.
En nog iets: dit Belgenland heeft een verschrikkelijk slecht asielbeleid: een beleid die mensen blijft lokken door onduidelijkheid en ze hier een mensonwaardig bestaan biedt!

 
 

___________________________________________________________________________

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Video trailer Kus kus Bezness

January 2012
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slideshow