Monthly Archives: August 2011

Als het mis gaat in Egypte.

Ingezonden bericht door: Dree in Hurghada

 

Valkuilen en voetangels

 

Wist je dat:

 

Als het mis gaat

 

Er hier geen blijf van mijn lijf huizen zijn, de politie veelal niks kan doen/doet, de ambassade ook niet veel kan, omdat hier de Egyptische wetten gelden, een Egyptenaar zijn vrouw mag slaan, je opgesloten kunt worden (allemaal onder het mom van ‘het is goed voor je’) en de familie ook vaak meespeelt in het hele gebeuren.

 

Een man zal in eerste instantie zijn moeder en familie liefhebben en naar de zin maken, daarna kom jij.

 

Wist je dat:

 

Er vrouwen worden vermoord, ja, ook Westerse vanwege  ‘eerwraak’ .

Er ook Nederlandse vrouwen vermoord, resp. ‘eerwraak’ ‘verdwenen’ of  ‘hebben zelfmoord gepleegd’.

 

Je man je kan opsluiten en volledig kan isoleren van de buitenwereld?

Geen internet,  geen telefoon, wat dan ook?

 

 

 

De Zwarte Lijst

Ingezonden bericht:

 

Dit verhaal gaat over een goede vriend van ons die we hebben leren kennen in Luxor. Hij ( ik zal hem “J “noemen) was jarenlang manager van een goed lopend hotel en verzorgde het entertainment voor de gasten en expats.

Hij was een welbekende in Luxor en werd door velen zeer gewaardeerd. Echter hij was ook homo en woonde al jaren samen met zijn Egyptische vriend (“S”)  welke personeelsmanager was in het zelfde hotel. Iedereen wist van hun geaardheid echter hier werd niet over gepraat en niet veroordeeld.

 

Toen er een nieuwe algemeen manager werd aangesteld in het hotel begonnen de problemen. De nieuwe manager was erg jaloers op het succes en bekendheid van J. en belde de “grote oom” ( het hoofd van de familie ) op van S. Hij vertelde dat S en J samenwoonde en een homo seksuele relatie hadden. Natuurlijk was dit al lang bekend bij de familie maar nu werd het openlijk uitgesproken. J. sprak de nieuwe manager aan over dit incident en vroeg of de eigenaar van het hotel wilde bemiddelen in het conflict. De eigenaar was al jarenlang een goede vriend van J. dus hij verwachtte ook dat deze de nieuwe manager aan zou spreken over zijn gedrag. Echter de eigenaar koos de zijde van de nieuwe manager en vond dat J. er geen probleem van moest maken. Maar nu er openlijk over zijn relatie met S. werd gepraat was er wel degelijk een probleem ontstaan daar de familie van S. nu de relatie niet meer konden negeren.

 

 J. en S. besloten het hotel te verlaten en kwamen in onze coffeeshop werken als managers. Ook verhuisde ze naar een appartement langs de coffeeshop. Dit appartement was van de vorige eigenaar van onze coffeeshop die al jarenlang probeerde om ons weg te pesten om de coffeeshop voor een zacht prijsje ( minder als de helft ) weer terug te kopen. Dit ging al jaren gepaard met veel pesterijen. Het verbaasde ons wel dat hij een appartement verhuurde aan onze nieuwe manager zeker omdat er openlijk werd gepraat over de relatie van J. en S.

Na een maand besloot S. plotseling om weg te gaan bij J. Hij vertelde dat zijn familie hem dwong om zijn relatie met J. uit te maken en hij was ook bang voor de reacties van de locale bevolking.

Dit kwam bij J. hard aan. Tegelijkertijd kwam er een koper opdagen voor onze coffeeshop en appartement. Dit betekende dat J. nu ook geen baan meer had. We besloten J. met ons mee te nemen naar Nederland voor een tijdje zodat hij even de boel kon laten bezinken om daarna terug te gaan naar Luxor om een nieuwe baan te zoeken.

 

Toen J. na een maand in Nederland te zijn geweest terug ging naar Egypte werd hij geweigerd. Het bleek dat J. op de zwarte lijst stond, niemand kan of wil hem vertellen hoe hij na 15 jaar wonen en werken  in Luxor,  nu ineens niet meer het land in mag.

 

Achteraf bleek alles een groot complot te zijn: de kopers van de coffeeshop zaten in een deal met de vorige eigenaar welke ook goede contacten had met de eigenaar van het hotel….hoe het precies gespeeld is zal altijd een raadsel blijven, maar het resultaat mag er zijn: de manager kreeg een promotie en werd algemeen manager van het hotel, S. was weg bij J.

De Coffeeshop moet nog steeds betaald worden waarvoor we een rechtszaak zijn aangespannen. J. was uit het land en kan nooit meer terug komen.

 

 

Bezness Turkije

Ingezonden bericht:

 

Nadat ik € 1200,- had overgemaakt voor wat ik dacht mijn schoonfamilie in Turkije kreeg ik een telefoontje van toen nog mijn man met de mededeling: het werkt niet tussen ons, ik heb een nieuwe relatie en een eigen restaurant en ben heel gelukkig, bel mij niet meer. Daar moest ik het mee doen.

 

Ik had voor zijn brute mededeling al een mail gestuurd dat ik samen met mijn zoon naar hem toe zou komen en mijn € 1200,- terug wilde. Wij vertrokken toch en gingen in een plaatselijk restaurant wat eten. Ik vroeg de eigenaar van het restaurant (mijn man had voor hem gewerkt) of hij wist waar het restaurant van mijn man was gevestigd. Verontwaardigd dat ik dit wist vroeg hij: hoe weet je dit? Ik deed mijn verhaal. De man was verbaasd want wist niet dat wij getrouwd waren. Hij vertelde dat mijn man geld had gekregen van een oudere Engelse vrouw die hij één jaar eerder had leren kennen. Ik was in shock!  

 

Mijn zoon ging naar het restaurant van mijn man om tekst en uitleg te krijgen. Hij beweerde dat zijn ex-werkgever een leugenaar was. Toen ik alle moed verzameld had ging ik zelf twee dagen later mijn man opzoeken. In het restaurant werkte zijn neefje die me vroeg later terug te komen. Vergezeld door een taxi-chauffeur ging ik terug. Mijn man kwam aangereden in een nieuwe dure auto en stuurde de taxi-chauffeur weg. Ik vroeg hem het totaal geleende geld € 6000,- terug te betalen. Ik kreeg een zielig verhaal over hoe slecht de zaken gingen, hij dronk de hele dag, hij zat gevangen, kon nergens naar toe omdat hij overal tekst en uitleg van moest geven aan die vrouw. Die vrouw had een krediet in Engeland afgesloten, voor het restaurant, nieuwe auto, motor en woonde samen met hem in een duur penthouse. Maar hij kon haar niet vertellen dat hij al getrouwd was. Hij had spijt en probeerde me met lieve woordjes te verleiden en of  ik tot na de zomer wilde wachten want dan zou hij zijn auto verkopen en mij terug betalen. Ik was in shock!

 

Na 2 dagen ging ik samen met mijn zoon terug met de bedoeling om de confrontatie met deze vrouw aan te gaan en haar de waarheid te vertellen. Hij zat aan een tafel met een vrouw die zeker 30 jaar ouder was, hij wist zich geen houding te geven. Mijn emoties kregen de overhand en ik sprak de vrouw verwijtend aan dat ze wel erg wanhopig moest zijn om een man van een ander als toy-boy te kopen. Ze gaf een raar antwoord en mijn nu ex-man stuurde haar weg en probeerde zelf ook te vluchten. Op dat moment ging het licht uit bij mij, ik wilde mijn geld, meer niet, sprong op zijn auto om hem te belemmeren weg te rijden en opeens werd ik van achteren gegrepen door mijn ex-schoonvader. Mijn zoon greep in en schreeuwde: laat mijn moeder los! Toen zag ik mijn ex-schoonmoeder vanachter het hek aan komen lopen en ik wist genoeg. Ze zaten allemaal in het complot. Ik was ingeruild voor een volgend slachtoffer die meer opleverde. Opeens werd ik hardhandig het restaurant ingetrokken door de kok welke begon met op me in slaan. De situatie liep compleet uit de hand een neef van mijn ex-man kwam ertussen en smeekte mij terug te gaan naar mijn appartement en hij zou er zorg voor dragen dat ik mij geld terug kreeg.

 

Later die man stond mijn ex-man met zijn neefjes voor mijn appartement. Ik kreeg een heel zielig slachtofferverhaal te horen waarin hij vroeg mij te vergeven en te willen wachten op mijn geld. Hij vroeg begrip voor het feit dat hij vanuit zijn armoede het aanbod van die vrouw niet kon afwijzen. Hij gaf toe dat hij voor het geld en Bezness ging en had besloten de liefde voor mij daarvoor in te ruilen. Die vrouw had hij verteld dat hij gescheiden was. Dat hij dit spel al lange tijd achter mijn rug om speelde en mij in de illusie liet zijn enige vrouw te zijn tevens geld bleef vragen om onze toekomst samen in Turkije te bekostigen, dat hij samen met zijn familie en omgeving dit spel speelde,  daar had hij geen passend antwoordt op. Hij huilde en smeekte of ik geen stappen wilde ondernemen. Hij ging in tranen weg met zijn 2 neefjes gaf aan hoeveel spijt jij had en dat ik de liefde was en die vrouw zijn rijkdom.

 

De volgende dag belde ik de reisleider om mij naar de politie te brengen om aangifte te doen tegen de kok welke me bont en blauw had geslagen. Mijn ex-man met zijn vader stonden voor mijn appartement. Weer een smeekbede of ik tot later kon wachten op mijn geld. Hij greep me bij de nek en fluisterde in mijn oor: ik ga jouw vermoorden en daarna zelfmoord plegen dan zijn wij weer samen. Hij zei hetzelfde tegen mijn zoon. Om de situatie niet verder te laten escaleren en uit pure angst zei ik dat ik niet meer om mijn geld zou vragen.

Ik heb aangifte gedaan, de politie belde hem, hij moest mee naar het bureau omdat ik in zijn restaurant was mishandeld, de politie vroeg os ik een andere procedure wilde starten voor het terug krijgen van mijn geld. De kok werd gearresteerd. Ik werd naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek en de artsen een rapport van de verwondingen schreven. De politie verzocht mij juridische stappen te ondernemen tegen mijn ex-man bij terugkomst in Nederland.

 

Ik had een telefonisch gesprek met de Nederlandse ambassade waar ik werd verzoek om meer ruchtbaarheid te geven aan deze zaak omdat er zoveel slachtoffers zijn van dit soort bezness.

Criminele praktijken waar familie en omgeving bij betrokken zijn, vrouwen worden voor duizenden euro’s opgelicht en de Turkse overheid doet heel weinig.

Ik wil dat er hier wat tegen gedaan wordt. Het kan niet zo zijn dat wij Europese vrouwen zo behandeld worden en dan ingeruild worden voor het volgend slachtoffer en de dader en zijn familie gaan rustig hun gang en jij zit met schaamte, verdriet, vernedering en financieel compleet aan de grond. Ik ben ingeruild voor het volgend slachtoffer, die denkt dat zij het paradijs gevonden heeft, zoals ik toen ook ooit dacht.

Toen mijn ex-man de jackpot kreeg aangeboden kon ik bij het grofvuil!

 

 


 

 

Samir gaat trouwen

Bericht van:  Marcel Cello Hoekstra-Bouter

 

Tijdens een van mijn nachtelijke Shisha (waterpijp) sessies in Mubarak two.

Kwam Samir binnen lopen.

Samir is eigenlijk de leukste en liefste goser in mijn nieuw verworven vriendenclupje hier in Hurghada.

Hij kwam speciaal nog even langs om afscheid van me te nemen en vertelde me dat hij Hurghada ging verlaten omdat hij trouwen ging….

In mijn Hollandse naiviteit sprong ik op, en trots dat mijn woordenschat na twee weken al dusdanig is dat ik hem in zijn eigen taal feliciteren kon riep ik : “MABROUK” en gaf hem drie dikke zoenen.

 

Gegniffel aan tafel en een iets te lange stilte volgde…..

 

Niet omdat ik hem drie dikke zoenen gaf want dat is normaal hier. Vrienden vallen elkaar hier standaard in de armen alsof ze de verloren zoon verwelkomen en zoenen er op los, zelfs als ze elkaar een uur geleden nog gezien hebben.

De uitleg volgde snel: Dit huwelijk was een geld kwestie, een rijke Russin wilde hem voor zich zelf.

(wat ik me heel goed voorstellen kan)

 

Ineens vielen alle viagra grapjes van de afgelopen dagen op z’n plek.

 

Veel van de mannen die hier in Hurghada werken, komen uit erbarmelijk arme gezinnen en met een salaris van nog geen 100 euro netto per maand zit er voor de meeste onder hen natuurlijk geen kans op verbetering in. Zeker als je beseft dat ze vaak op hun tiende al begonnen zijn met werken. En amper opleiding hebben genoten.

 

Volgende week scheurt Samir in een BMW door St Petersburg. Viagra op zak voor als ie moet. Terwijl ik in “zijn” Egypte geniet van al het heerlijks dat hier te beleven valt voor wie hier niet geboren is.

 

Tegen jullie wil ik zeggen… MABROUK!!!

Mabrouk dat je in Nederland woont.

Mabrouk dat je kunt zijn wie en wat je wil.

Mabrouk met je zieken fonds.

Mabrouk met je scholing

Mabrouk met je afkomst.

MABROUK!!!!!!!!

Bezness in Nederland

Ingezonden bericht:

 

Ik ben een Nederlandse vrouw en werk vanaf mijn 15e, betaal belasting, ben nooit in aanraking met de politie geweest en leidde een alledaags leven. Totdat ik slachtoffer werd van Beznesspraktijken.

 

Tijdens een vakantie werd ik verliefd op een Tunesier. Wij trouwde in Tunesië op Huwelijkse voorwaarden.

Mijn echtgenoot kwam voor 3 maanden op vakantie naar Nederland. Tijdens zijn verblijf in Nederland wordt er aangifte tegen hem gedaan wegens verkrachting. De zaak wordt geseponeerd in verband met gebrek aan bewijs. Later in het jaar komt hij terug naar Nederland op grond van 1 jaar verblijfsvergunning bij partner. Hij was goed op de hoogte van het feit dat Huwelijkse voorwaarden niet in Nederland geldt en dat het gesloten huwelijk in Nederland op grond van Gemeenschap van goederen is.

 

De dreigementen, geweld, mishandeling en verkrachtingen beginnen. Ons kind werd geboren. Hij dreigt mij te vermoorden en mijn kind te kidnappen en er voor te zorgen dat ik alles zou verliezen als ik een scheiding durfde aan te vragen.

Ik verlaat mijn koopwoning wegens huiselijk geweld één maand nadat hij in Nederland is aangekomen. Dit op advies van Steunpunt Huiselijk geweld. De IND trekt zijn verblijfsvergunning in. Hij dient bezwaar in bij de IND en vraagt wijziging voor verblijf bij kind. De rechter beslist in een voorlopige voorziening en geeft hem de kans om een eigen woonruimte te vinden. Hij krijgt een verbod niet meer in de echtelijke woning te komen. Ook beslist hij een omgangsregeling van 4 uur per week onder begeleiding.

 

De beznesstrucks worden ingezet en mijnheer weet ook in Nederland mensen voor zijn karretje te spannen door middel van mooie praatjes en manipulatie. ‘Ik had hem misbruikt als donor en nu moest hij terug naar zijn arme land door mijn toedoen.’ Over huiselijke geweld en het feit dat ik mijn eigen woning niet kan betreden wordt niet meer gesproken ondanks de uitspraak van de rechter.

 

Samen met Steunpunt huiselijk geweld kom ik er achter dat mijn woning is geplunderd en dat de meubels en huisraad zijn meegenomen door mijn man en zijn familie. Na aanvraag voor voorlopige voorziening beslist de rechter een begeleide omgangsregeling in een opvanghuis. Ik heb een aware-systeem moeten aanschaffen met welke ik 24-uur in contact sta met de politie voor mij en mijn kind’s veiligheid. Dit is maar een topje van de ijsberg van hetgeen er allemaal gebeurt is.

 

Nederland heeft geen verdrag met Tunesië en hij kan mijn kind ter aller tijden meenemen. De dreigementen van moord en kidnapping worden aan de kant gezet omdat er geen bewijs is en omdat hij een goed gedrag laat zien.

Hij is gewiekst, een Beznesser die met zijn geraffineerde toneelspel en kennis van de wet en regelgeving in Tunesië en Nederland goede (Bezness) zaken doet. Daar kan ik met mijn eerlijkheid en gevoel voor rechtvaardigheid niet tegenop, mede omdat veel instanties langs elkaar heen werken en zich beroepen op de Nederlandse wetgeving.

 

Ik ben slachtoffer en moet de consequenties dragen. Maar buiten de ondoorzichtige wetgeving in Tunesië laat de Nederlandse wetgeving me nog eens extra boeten en beloont de dader. Hij heeft mij mishandeld, bedrogen, opgelicht, vernederd, verkracht, bedreigd, financieel compleet geruïneerd en ik leef elke dag in angst.

 

Voor mij is het misschien te laat maar ik wil wel anderen waarschuwen en voor dit soort ervaringen behoeden. Beznesspraktijken lonen niet alleen in sommige vakantielanden maar ook in ons eigen land.

Trouwen in Egypte

Ingezonden bericht door: Dree in Hurghada

 

Valkuilen en voetangels

 

Wist je dat:

 

Als je als westerling(e) trouwt met een Egyptenaar je gekocht wordt voor een paar pond? Vroeger zelfs piasters?

 

Bij een Egyptisch huwelijk wordt er maanden, soms jaren onderhandeld over de prijs van de bruid, d.w.z. wat de (familie van de) man in moet brengen en aan de vrouw moet schenken. Dit gaat vaak om goud, geld, bezit zoals huizen, grond, meubels enz.enz.

Mede daardoor zijn westerse vrouwen ‘goedkope’ bruiden en zullen ze in veel gevallen ook als zodanig bekeken worden, zowel door de man als door zijn familie. De aanstaande bruid wordt hiervan niet op hoogte gesteld en in de shari el khari (registratiekantoor waar het huwelijk wordt voltrokken) zet je je handtekening onder een Arabisch opgesteld papier waar je in de meeste gevallen niets van begrijpt/kunt lezen.

Zo verliefd als je bent vertrouw je je partner, maar het is van belang dat je zekerheid eist, ook als westerling. Dat je het land uit mag, dat jouw bezit ook jouw bezit blijft (huis, meubels, geld enz.enz).

 

- Laat alles vertalen, zodat je niets ondertekent waarvan je niet weet wat er in staat. Zoek dan zelf een vertaler en laat het door jezelf vertalen, liefs door een beëdigd vertaler die door de rechtbank wordt erkend. Helaas zijn advocaten en vertalers niet altijd betrouwbaar, soms zijn er handeltjes gaande om jou in de luren te leggen, akelig, maar het zal niet de eerste keer zijn dat de ervaring dit leert.

Afspraken over de alimentatie enz.enz. Hier moet je dat vooraf doen, achteraf naar een advocaat gaan levert weinig of niets op. Daarom wordt er voor Egyptische vrouwen zo zwaar onderhandeld voor er van een verloving/huwelijk sprake is.

Een testament is ook een optie, zeker als er bedrijven of huizen zijn. Een testament maken kan wel na het huwelijk. Vaak wordt er gezegd dat dit niet goed is omdat je dan slechte dingen afroept, maar als je het niet ter sprake brengt en er iets aan doet kun je later met lege handen staan en denken van ‘had’ ik het maar wel gedaan.

 

Wist je dat:

 

Als je trouwt met een Egyptische (moslim) man en je bekeert je niet, jouw kinderen na zijn dood van je kunnen worden afgepakt?

De familie van de man kan dit doen onder de noemer dat jouw kinderen dan niet als goede moslim worden opgevoed. Als je trouwt en je laat NIET alles goed beschrijven bij de rechtbank, je al je geld en bezit kwijt kunt raken bij het overlijden van je echtgenoot?

 

Het zijn geen leuke dingen om over na te denken, maar het is nog veel erger om na een scheiding of overlijden tot de conclusie te komen dat je, door blind op je partner varen, alles, in een aantal gevallen zelfs je kinderen, kwijt raakt.

 

 

 

 

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Video trailer Kus kus Bezness

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slideshow