Kus kus Bezness

 

NOOR STEVENS & Natasza Tardio
Literaire Roman Waargebeurd verhaal
Meulenhoff/ De Boekerij ISBN 9789022558003
De persoonlijke ervaring van Noor. Wat begon als een vakantieliefde, eindigde na dertien jaar huwelijk in een nachtmerrie. Ze vluchtte uit Egypte, mishandeld, vernederd en opgelicht.

 

Noor Stevens:

Met het schrijven van dit boek heb ik geprobeerd de lezer meer inzicht te geven in hoe een onschuldige vakantieliefde kan eindigen in een drama.
‘Bezness’ is een reëel gevaar, met een groeiend aantal slachtoffers.
De impact die deze ervaring heeft op mijn leven, maar ook op dat van andere gedupeerden, is niet te beschrijven.
Kan iemand die in de liefde gelooft schuldig zijn?
Liefde is grenzeloos als de intentie van beide partners goed is ongeacht land, cultuur of religie.
Ik hoop dat het vertellen van mijn ervaringen zal helpen potentiële slachtoffers te waarschuwen en dat overheden en instanties zal aansporen om maatregelen te treffen tegen deze vorm van exploitatie.
Maar bovenal wens ik dat mijn verhaal lotgenoten kracht en hoop geeft.


Hun wil ik zeggen: geef nooit op en blijf vechten voor datgene waar ieder mens recht op heeft, vrijheid!

33 Responses to Kus kus Bezness

 • Glowing says:

  Beste Noor,

  Heb hem uitgelezen! een spannend boek, vooral het laatste gedeelte, nu gaat het boek heel de familie rond.

  Je bent een vrouw met moed, een ijzersterke wil, ik hoop dat de boodschap zo snel mogelijk wereldwijd wordt verspreid! Ik ben trots op je!

 • Inge says:

  Lieve Noor,

  Alhoewel mijn verhaal geheel anders is, ik niet opgesloten werd, niet te maken kreeg met lichamelijk geweld, geen echtelijke relatie had met een Egyptenaar herken ik in jou boek zoveel. De frustratie, de manier van “Egyptisch” denken, de liefde voor het land, de manier waarop ze te werk gaan, de manier waarop de naaste omgeving aan de fraude meedoet zodat de waarheid lang voor je verborgen blijft.
  Hierdoor heb ik je boek met tranen in mijn boek gelezen maar ben erg blij dat er nu een discussie op gang komt en de omgeving in laat zien dat het geen kwestie van dom of naïef zijn is maar een kwestie van goed georganiseerde fraude die alleen kan slagen door de medewerking van de Egyptische familie en vrienden die als volleerde acteurs hun rol erg goed spelen. Ook het jarenlang schaamte gevoel van de slachtoffers heeft meegeholpen dat deze vorm van fraude lang verborgen bleef voor de buitenwereld. gelukkig is dit met de komst van jou boek niet meer nodig en kunnen gedupeerde naar buiten komen zodat andere het dit lot hopelijk bespaard blijft!

 • Sandra Begijn says:

  Lieve Noor,

  Ik hoef je ondertussen niet te zeggen wat de kennismaking met jou en met je boek heeft gedaan met mij.Maar wil wel dat andere mensen dit weten,
  Jij bent diegene geweest die mij terug op de rails heeft geholpen,daar waar anderen faalden..Niets ten nadele van hen,maar jij begreep je.
  Herkende ook zoveel in je boek…Dankzij jou leg ik de schuld niet meer bij mezelf..Je weet dat ik aan vechten ben als een leeuwin om mijn geld terug te krijgen en hoop dat dit als voorbeeld wordt gesteld voor alle beznessners in Hurghada of waar dan ook.Je doet echt heel goed werk!!Ben trots op je.
  Bedankt voor het boek en wens je veel kracht,liefde en geluk toe in de toekomst.
  Dikke zoen.
  Sandra

 • Wendy says:

  Gistermiddag kreeg ik per post jouw boek.
  Afgelopen nacht heb ik het ademloos uitgelezen. Er was veel herkenning wat betreft mijn eigen lang voorbije huwelijk met een Moslim man uit Afrika. Een relatie met dit soort mannen kan dodelijk zijn ;Letterlijk en emotioneel.
  De klap ben ik nu – na meer dan 15 jaar nog steeds niet helemaal te boven.
  Dat grenzeloze gedrag in uitersten; het dagelijkse vergeefse proberen de mijnenvelden te omzeilen. mijn onvermogen om de volle hoogst onlogische en onwaarschijnlijk lijkende waarheid te bevatten en de draagwijdte daarvan- en dan dat grote pijnlijke – dat waar het uiteindelijk werkelijk om te doen is en waar minutieus en doordacht daar naar toe wordt gewerkt.
  Dat waar iedereen aan meewerkt, wat iedereen in dat land – in de familie’normaal’ lijkt te vinden, waardoor jouw werkelijkheid vervreemd.
  Jij dacht liefde en je bent een prooi, die zorgvuldig beslopen wordt en ingesloten, tot je geen kant meer op kunt en dan wordt er meedogenloos toegeslagen.
  De man waarmee ik getrouwd was , woont nog steeds in Nederland en in die zin is hij gevoelsmatig nog dicht bij .Van tijd tot tijd probeert hij nog contact te zoeken. Volgens het Islamitisch geloof blijf je immers zijn vrouw, c.q. zijn eigendom en wat van jou is is dus ook van hem.
  Mijn ervaring was niet helemaal zo heftig als die van jou; maar geld huis en spullen, in Afrika en deels ook hier, was ik kwijt.
  Hier in Nederland was er dagelijks verbale agressie ;weg gaan ;andere vrouwen , bij wie er wellicht meer te halen zou zijn, ja alles. Tijdens gezamenlijke verblijven in Afrika gebeurde hetzelfde in heftigere vorm, omdat hij zich gesteund wist door alle landgenoten.
  Ik ben van hem weg gegaan op het moment dat hij wilde slaan. Heb tegen hem gezegd dat dit de eerste en tevens de laatste keer zou zijn dat hij dat probeert. Zou ik met hem in Afrika gewoond hebben, dan zou ik veel afhankelijker geweest zijn van hem en dus weerlozer.
  Ik begrijp heel goed je ontkenning telkens weer ; de waarheid is te groot om te bevatten en heftige emotionele gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op in extreme uitersten.
  Dan is er schaamte en ongeloof naar jezelf en er zijn ‘ betweters’ die denken het recht te hebben om een oordeel over je te vellen;’ hoe kunnen vrouwen zo dom zijn daar in te trappen! Het is hun overtuiging dat zij minder dom zijn en het hen dus nooit zal kunnen overkomen.
  Ik ken nogal wat vrouwen die dit verhaal hebben meegemaakt . Stuk voor stuk intelligente mooie vrouwen. Een van mijn vriendinnen die twee kinderen van haar ex- Afrikaanse man heeft, zit nu al jarenlang ondergedoken Alleen haar naaste familie en een paar vriendinnen hebben haar adres en tel nr.
  een vrouw heeft gekozen om in Afrika te blijven en zich te troosten met zelfgebrouwen alcohol om zo haar dagen daar in pijn en lijdzaamheid te slijten.
  Hier in Nederland ken ik minstens 5 vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt.
  Jouw naam en de titel van het boek heb ik aan de betreffende vrouwen doorgegeven en ga dadelijk mijn boek ‘te lees’ brengen aan iemand die het ook wel kan gebruiken.
  liefs en ik wens je veel kracht !

 • Ellie says:

  Beste Noor,
  Zoals ik al op facebook heb laten weten, was ik erg onder de indruk van je boek en heb ‘m ook al aangeraden bij vrienden…
  Ik hoop dat het boek andere vrouwen in dezelfde situatie ook zal helpen. Ik zelf heb het gelukkig niet mee gemaakt, maar heb (na het lezen van je boek) wel een beetje zo mijn vraagtekens gekregen bij een egyptische vriend van mij. Weet dat je niet alle egyptische mannen over 1 kam moet scheren, maar heb toch hier en daar mijn bedenkingen…
  Ik wens jou, en alle andere vrouwen in deze situatie, alle geluk van de wereld toe…!

 • Elzelouise says:

  Lieve Noor,

  Ik vind het verschrikkelijk wat je allemaal hebt mee moeten maken,
  En geweldig dat je daar een boek over hebt geschreven.
  Het is een hele goeie boodschap voor iedereen en eigenlijk zouden ze
  deze boodschap op middelbare scholen bij maatschappijleer ofzo moeten geven en bij reisbureaus neer leggen hier heb je bv de moedige moeders (drugs), die gaan de scholen langs voor voorlichting
  vind ik ook zo dapper.

  Liever eerst lezen dan met de gebakken peren zitten, Ik heb er 3 tegelijk gekocht,

  voor mijn dochter en voor mijn 2 schoondochters, ik hoop echt dat ze
  het heel goed lezen en heel goed nadenken voordat ze zich laten
  inpakken door gewoontes enz. Het is toch net of je helemaal terug gaat
  naar de middeleeuwen de controle die mannen willen hebben op vrouwen
  dat kan toch eigenlijk niet meer in deze tijd.

  Wij hebben ook zoiets meegemaakt, dat armoede gemanipuleerd werd
  maar dat was anders, de biologische moeder van onze kinderen kwam
  naar Nederland, niet voor de kids hoor, nee, voor het geld. Daar hebben
  wij ook ervaring mee, je krijgt er zo’n nare smaak van in je mond.

  De kinderen gingen trouw naar haar toe maar er waren er nog 24 andere
  kinderen, dus ze kwam niet voor onze kinderen alleen, dat wisten wij
  maar de Tros wilde persé daar een programma van maken, voel je dan
  ………..als kind zijnde???? Dankzij de Tros , dat is het enige
  lichtpuntje is er meer hulp gekomen voor mijn kinderen omdat moeder
  maar door bleef zeuren. Die hulp kwam niet van de tros hoor.

  Een waarschuwing van mij kijk uit met tv ze verdraaien alles. Je hele verhaal.

  Ik wens jouw en de je hond nog heel veel jaren samen in vrijheid toe.

  Dikke knuffel Elzelouise

  Website: http://www.spiritueelcentrumadali.nl

 • Shine says:

  “He that flatters you more than you desire either has deceived you or wishes to deceive.”

 • Naomi says:

  Ik heb het boek in 1 dag uitgelezen. Vooral omdat mijn moeder aan bleef dringen.

  Ik ben samen met mijn ouders in april 2011 op vakantie naar egypte, en ontmoette daar een bedrieglijke) leuke jongen.
  Eenmaal weer thuis hielden we contact via internet en sms. Hij vroeg vaak of ik nog een keer naar egypte kon komen. Mijn ouders waren het daar in het begin helemaal niet mee eens, vooral door de manier waarop mannen achter jonge meiden aan jagen. Na een aantal discussies kreeg ik toch toestemming om te gaan. Ik was dolblij, want ik kon terug naar de jongen waar ik verliefd op was geworden.
  Eenmaal daar kon ik niets op hem aanmerken. Hij behandelde me gewoon zoals ik gewend was als Europese jonge vrouw. Wel vroeg hij me om geld, omdat het zijne zogenaamd op was. En als je weet dat de revolutie in Egypte in volle gang is, en het tourisme daardoor op zijn gat ligt, en hij daardoor geen geld en dus geen werk heeft… Dan ben je snel geneigd om wat geld te geven.
  Toen ik weer thuis was, was ik nog net zo verliefd als van te voren.. 1,5 week later wees mijn moeder me op de feiten van ‘beznessers’..
  De eens zo leuke jongen leek voor mij ineens op een verschrikkelijke gemene man, die heel goed wist waar hij mee bezig was. Dat was ook het moment waarop ik besloot nooit meer terug te gaan naar Egypte.. In ieder geval niet voor hem of wie dan ook.

  Achteraf blijkt dat ik onze week samen betaald heb. Hij zei dat de huur van een appartementje 400 euro (!) was (later veranderde hij dat naar 600 euro), terwijl ikzelf en mijn ouders niets konden vinden waar de huur meer dan 200 euro bedroeg. Hij had voorgesteld dat ik de helft betaalde, en hij de helft. Toen hij zei dat de huur eigenlijk 600 euro was, vond hij het toch goed dat ik ‘maar’ 200 euro betaalde. Achteraf gezien heb ik dus de volledige huur betaald.
  Net voor ik weer naar Nederland zou vertrekken, vroeg hij me of hij wat geld van me kon lenen. Zijn baas wilde hem geen voorschot op zijn loon betalen, en zijn geld was dus zogenaamd op. Hij vroeg 150 euro, voor de trein van luxor naar alexandrie en terug, en om in eigen levensonderhoudt te voorzien. Wederom, wetende van de revolutie en het toerisme, gaf ik hem dat geld. Hij beloofde dat hij alles terug zou betalen.

  Ik ben nu bijna 2 maanden verder, en ben nu zo ver dat het voor mij klaar is. Al die tijd heeft hij tegen me gelogen om aan geld te komen. En op het moment dat ik en mijn ouders daar achter kwamen en hem vragen begonnen te stellen, wist hij niet hoeveel smoesjes hij moest gebruiken om ons van zijn onschuld te overtuigen. Tevergeefse moeite in dit geval.

  Het heeft me wat geld gekost en het heeft een tijdje heel zeer gedaan dat iemand van me ‘hield’ vanwege m’n geld. Toch ben ik blij dat het zo is afgelopen. Het had ook anders kunnen zijn.

  Na het lezen van ‘kus kus bezness’ weet ik zeker dat ik een hele nare ervaring heb weten te voorkomen.

 • mma says:

  I don?t even understand how I stopped up here, however I believed this publish was once good. I do not recognize who you are but definitely you are going to a well-known blogger in the event you are not already ;) Cheers!

 • Alex gold says:

  It is appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this put up and if I may I wish to suggest you some fascinating issues or advice. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I want to read more issues approximately it!

 • Suma says:

  Hoi Noor,

  Ik heb je boek met veel interesse en bewondering gelezen. Wat een enorm doorzettingsvermogen heb jij zeg. Mijn respect voor jou en je moeder zijn groot. Ik heb zelf twee jaar geleden een relatie gehad met een Tunesische man. Hij behandelde mij vaak zonder respect en vroeg vaak om geld. Een aantal dingen uit het boek zijn herkenbaar. Gelukkig heb ik drie jaar geleden de relatie op tijd beëindigd, al zijn een aantal gevolgen nog wel merkbaar. Noor heel veel succes en sterkte met alles. Ik wens je het allerbeste.
  Groetjes Suma

 • Mariposa says:

  Ik ga dit boek zeker lezen. Ik heb zelf een relatie gehad met een Egyptenaar, en dit is niet goed afgelopen, financieel maar vooral emotioneel. Ik wil daarom ook vragen aan diegene die een relatie gehad hebben met een Egyptenaar, om even een kijkje te nemen op wereldwijzer.nl, forum Egypte.

  Of typ gewoon in google “relatie met een egyptenaar wereldwijzer’ in en meldt je aan.

  Op dit forum zijn heel wat meisjes die een relatie starten/wensen te starten met een Egyptenaar en van geen kwaad bewust zijn. Het zou goed zijn om hen wakker te schudden met jullie verhaal!!

  Want de verhalen met een slecht einde belanden enkel hier, en niet daar.

 • Sandra says:

  Nee.Omdat we daar met onze slechte ervaringen niet welkom zijn.Hun Ahmed is anders…..

 • Mariposa says:

  Oké Sandra maar waarom op het “forum Egypte” geen aparte rubriek “bezness” aanmaken met dit soort van verhalen?? Want het Egypte forum wordt ook bezocht door de toeristen/reizigers en dus ook de potentiele slachtoffers. En dit kan wel hun aandacht trekken.

 • Sandra says:

  Dat kan,kun jij dit realiseren dan?????

 • Mariposa says:

  Sandra, dit is intussen gerealiseerd!

 • Irma says:

  Ik heb je boek nog niet gelezen maar had al Fatwa gelezen, een vergelijkbaar verhaal.
  ik snap echter ook de vrouwen op het wereldwijzer forum en facebook die wel een goeie relatie hebben. Het is goed dat er daar nu een apart topic is en ik zal alle nieuwe verliefden daarnaar steeds verwijzen, zolang ik dat kan doen. Want dat is niet het eerste topic waar ze naar zoeken als ze verliefd zijn.

 • Fanny says:

  Je boek heb ik onlangs gelezen. Ik ben er diep van onder de indruk en kan me, al heb ik dit zelf niet meegemaakt, inleven in je verhaal. Hoewel ik uiteindelijk geen financieel of anderssoortig slachtoffer ben geworden van bezness, ben ik verschillende keren verliefd geweest op een buitenlandse man, waaronder een Irakees en 2 Egyptenaren. De Irakees was een politiek vluchteling wiens verzoek om asiel hier in Nederland uiteindelijk werd afgewezen, 1 Egyptenaar ontmoette ik jaren geleden tijdens het uitgaan hier in Nederland, beiden waren uit op een verblijfsvergunning. De manipulatie van het werken op het schuldgevoel toen ik niet stond te trappelen om te trouwen dan wel samen te wonen, herken ik heel goed, het met de noorderzon vertrekken toen er geen voordeel meer uit een relatie met mij te behalen viel, evenals de naweeen hiervan omtrent het door jou vermeld schuldgevoel (hoe kun je nou iemand uit een andere cultuur vertrouwen, dat is vragen om problemen, wat ben jij naief, etc.), tot stand gebracht door de omgeving. Ook weet ik heel goed hoe het is om van iemand te blijven houden, tegen beter weten in, zelfs als je weet dat er misbruik door de betreffende persoon van je is gemaakt. Omdat iemand je in de “goede”periode zo raakt met zijn zo oprecht klinkende liefdesbetuigingen en -gebaren, die bij een nuchtere Nederlander niet zelden zo anders zijn, kun je deze gevoelens blijven houden, al wil je dit zelf niet en schaam je je er ook voor. Ik hoop dat het begrip bezness op grote schaal bekendheid krijgt en zou graag mijn steentje hieraan willen bijdragen op de een of andere manier, puur uit medeleven en vanwege de noodzaak dat vrouwen hiervoor gewaarschuwd worden c.q. geholpen worden indien zij in de problemen zijn geraakt.
  Fanny

  • Patricia says:

   Beste Fanny

   Al wat je schrijft lijkt me zoooo herkenbaar. Ik ben 12 jaar getrouwd geweest met een Egyptenaar, we hebben samen 2 kinderen. Na onze scheiding begonnen we toch weer een relatie, maar momenteel gaat die zo slecht dat ik het gerecht weer heb moeten inschakelen. Hij wil hier niet weg, maar verwijt me wel elke dag. Hij wil ook niks meer met me te maken hebben zegt hij, want volgens hem ben ik een slechte moeder en een vuile hoer. Ook ik begrijp niet dat ik hem toch nog graag zie, terwijl ik jaren psychisch mishandeld ben door hem. Maar je houdt je zo vast aan die beginperiode, toen hij me als een prinses behandelde. Je wilt die man zo graag terug, maar eigenlijk weet je dat het beter is om hem te laten gaan…Ik ben zo dom geweest en dat vergeef ik mezelf nooit. Zij gebruiken ons terwijl wij – dikwijls met kinderen – met een hoop pijnlijke gevoelens achterblijven. Het samenwonen is onhoudbaar geworden. Ik wacht momenteel op de procedure in kort geding om hem de toegang tot het huis te
   verbieden en ik hoop dan eindelijk sterk genoeg te zijn om hem voor altijd te laten gaan…Maar het zal moeilijk zijn, dat weet ik van de 3 vorige keren dat we uit elkaar waren.
   Groetjes

   Patricia

 • Fanny says:

  P.S.: met mijn betoog wil ik absoluut niet alle buitenlanders over 1 kam scheren. Bij toeval heb ik bovegenoemde mannen ontmoet, maar zo zijn ze zeker niet allemaal. Het raakte me diep om te lezen dat je uiteindelijk geholpen werd te ontsnappen door een onbekende man, aan wie je voor een groot deel te danken hebt dat je ontsnapping is gelukt. Uit verschillende bronnen is algemeen bekend dat er in welke cultuur dan ook, mensen met goede en met slechte bedoelingen zijn, al zal de armoede aan de minder goede bedoelingen bijdragen. Als er geen armoede was gebeurde dit immers veel minder, lijkt mij.
  Fanny

 • JUNE HART says:

  Hi Noor I was recommended your book but can’t find an English translation. Is there one? Many thanks June

 • Noor Stevens says:

  Dear June,

  It’s out of my hands. Please contact the publisher e-mail: info@boekerij.nl

 • Fanny says:

  Wat ik nog wilde toevoegen: kan het zijn dat Omar zo begon te veranderen door het gebruik van wiet, waar hij in Nederland al mee begon? Ik ken mensen die aan dat zogenaamd onschuldige goedje verslaafd zijn geraakt en weet dat dit behoorlijke karakterveranderingen als gevolg kan hebben, o.a. agressiviteit, passiviteit, gebrek aan inlevingsvermogen, min of meer uitgeschakelde gewetensfuncties en beïnvloedbaar zijn door anderen die dezelfde verslaving hebben. Ik begreep er ook niks van dat hij anders 6 jaar lang toneel gespeeld moet hebben… Maar misschien kunnen sommigen dat wel echt, al lijkt het mijzelf onmogelijk. Tot slot wens ik je nog steeds heel veel sterkte met de verwerking van dit afschuwelijke trauma. Ik heb veel bewondering voor jou en voor je moeder.
  Liefs Fanny

 • maya says:

  beste Noor

  ik heb je boek gelezen in 2 dagen, het gaf me heel veel emoties, ik voelde alles, ik begreep alles, omdat ikzelf 2 maal slchtoffer ben geworden hier in hurghada, ondanks ik andere vrouwen waarschuwde voor dit.
  zelf ben ik er enorm ingetrapt, maar alleen slachtoffers begrijpen dit!!.
  wat mij heel zeer doet is dat de NEDERLANDSE AMBASSADE GEEN BAL VOOR ONS DOET.ik heb hier 1 nacht in de cel gezeten, door fake rapporten tegen mij, ik ben vervoerd in zo n grote blauwe boeven auto etc etc
  de ambassade zei alleen: u moet een advokaat zoeken!!! verder konden ze niets doen!!
  tot nu toe kan ik alles ook niet los laten, het is gelukkig niet zo erg als jouw ervaring, maar hier gebeurd in hurghada nog zoveel achter de schermen wat men niet weet.
  het is niet altijd alleen het geld, het is wat ze je aandoen levenslang!!!!

 • dree says:

  Ik moet even reageren, heb het er al vaak genoeg met Noor over gehad, een ambassade kan niets doen. Jij maakt keuzes in een land waar de Nederlandse wetten niet gelden.
  Het stukje grond waar de ambassade op gebouwd is, is Nederlands grondgebied, als je op de stoep staat gelden de Egyptische (of wel land dan ook wetten).
  Wat zou de ambassade moeten doen? Zij kunnen niks, omdat de Egyptische wetten gelden en het zich afspeelt op Egyptisch grondgebied.
  Het is hetzelfde als buitenlanders zich in Nederland misdragen, criminele activiteiten plegen, dan geldt de Nederlandse wetgeving. Stel dat het anders was dan zou een ieder in Nederland zich ook kunnen beroepen op de wetgeving van zijn of haar land.
  Je leeft in een land waar misleiding een gekend probleem is, waar (zoals ook Maya schrijft) ze genoeg andere vrouwen gewaarschuwd heeft, en toch trapt ze er zelf 2 x in, waarom geloof je de verhalen?
  Omdat je ergens iets in je hebt waardoor je (en misschien zijn dat de romannetjes uit je jeugd) echt denkt dat er prinsen op witte paarden bestaan.
  Vrouwen geven hun huwelijk, hun kinderen, alles op om bij hun geweldige habibi te gaan wonen, denkend dat ze de hoofdprijs hebben gewonnen en al die andere vrouwen domme vrouwen zijn.
  Nou, je bent dan dus een van die ‘domme vrouwen’ want wat ik altijd zeg, ‘zou je dit ook in Nederland doen’, zou je al je geld zomaar geven aan een knaap die je nog maar (vaak dus) kort kent?
  Je kunt de schuld bij een ander leggen, maar er zijn over het algemeen genoeg signalen geweest, bij jezelf (die je onderdrukt hebt) en door anderen aan je verteld (die je niet wilde horen), en ja, ze zijn sluw en gewiektst, ze weten precies waar jouw zwakke kanten zitten, en die buiten ze uit.
  Het klinkt misschien hard allemaal, maar ik heb ze zien gaan en komen, en ze komen nog steeds, al die dames die echt denken dat hun habibi anders is.
  Ik heb ze opgevangen, van alles gedaan, en ik ben er mee gestopt, want het heeft gewoon geen nut. Of het nou hormonen zijn, de geweldige verzinsels die niemand natrekt, het hopen op die prins, ik weet het niet, maar ze vallen nog steeds bij bosjes en leveren zichzelf, hun lichaam en hun geld uit.
  Een beetje gezond verstand en af en toe een koude douche zou misschien kunnen helpen.
  Sorry dat ik zo cynisch ben, maar Noor kent me goed genoeg om te weten dat ik niet harteloos ben, maar wel even er door heen kijk.
  Veel sterkte voor iedereen die met de brokken zit.

 • dree says:

  Trouwens, voor alle dames die denken dat hun habibi echt anders is, ga eens naar een internetcafe, daar ‘werken’ ze al hun liefjes achter elkaar af, met cam en met de afsluiting, ‘ik moet nu gaan werken’, waarop ze de volgende aanklikken…………
  En ja, ze zijn goed in alle talen, hun vaders en moeder hebben repeterend ziekten en open hartoperaties etc, geen geld voor medicijnen, de koelkast is kapot, ze zijn ontslagen, enz enz.
  Het smoezenboek, vooral om jouw geld te ontfutselen is een naslagwerk hier.
  Voor alle verliefde dames, ga eens een keer onverwacht naar je lover, waarschijnlijk loopt hij te paraderen met een ander, want ze hebben er meestal meerdere tegelijk!

 • maya says:

  ja dree ik kan niet anders zeggen dan dat je helemaal gelijk hebt.
  maar ik had wat in die tijd wat meer info willen hebben.
  een gewaarschuwd mens telt hier voor 10 !!!

 • yvonne says:

  Dree ik wil ook even op je reageren.Heteigen schuld principe stuit mij erg tegen de borst.
  Natuurlijk weet ik wil( ook uit eigen ervaring ) dat vrouwen en meisjes genoegsignalen krijgen en deze door de bekende roze bril niet willen en/of kunnen zien. Maar dat neemt niet weg dat mannen die op deze schandalige en misdadige manier misbruik maken van vrouwen,inspelen op de zwakheden van deze vrouwen, in mijn ogen de hoofdschuldigen zijn!
  Zoals jij het stelt is het onze eigen schuld en dat vind ik verontrustend.
  Ieder mens heeft zijn issues; laag zelfbeeld, problematische jeugd, ik kan hier nog wel een paar psychologische termen tegenaan gooien, maar nogmaals: geeft dat iemand anders het recht niet misbruik van te maken? Nee, nooit!!!
  En vergeet ook niet dat er nog steeds vrouwen en meisjes zijn die naar besnezz-risicovolle landen gaan, die nog nooit van deze praktijken gehoord hebben.
  Informatie over bezness is het allerbelangrijkste
  Als ik nu maar enigszins vermoed dan ga ik praten met desbetreffende vrouw. Vaak zal ze id niet willen luisteren, maar ik heb dan het gevoel dat ik in ieder geval iets gedaan heb.
  Mocht dan de vrouw uiteindelijk toch er achter komen dat ze gebruikt is, dan is het m.i
  heel belangrijk haar op te vangen, te steunen maar zeker niet met het “ik had je het toch gezegd” aankomen.

 • Denise says:

  Ik heb ook het vermoeden dat ik te maken heb met een bezness man.. Ik vind het erg lastig om te herkennen. Toch heb ik mijn twijfels.. Zijn naam is Karim Galal. Hij woont in luxor en is 23 jaar oud. Ik heb hem via tagged ontmoet en hij heeft mij benaderd. We zijn in gesprek geraakt en in het begin vond ik hem totaal niet interessant, maar beetje bij beetje kreeg ik steeds meer gevoelens voor hem. Maar ik vind het moeilijk om hem al gelijk te beschuldigen. Want er zijn aanwijzingen dat hij zo’n man is die meerdere vrouwen heeft. Maar er zijn toch ook dingen waarvan ik dan weer denk dat ik de enige ben. Misschien heel naief. Het is echt een veel te lang verhaal om hier even te vertellen.. Maar ik moet echt met iemand praten hierover want hij wil nu dat ik naar Luxor kom om hem te bewijzen dat ik van hem hou.. Is er misschien ook een lijst met namen? Ik heb gezocht maar kan niets vinden…
  Ik hoop op een reactie.. Mijn emailadres is denise26d@hotmail.nl

 • Lisa says:

  Ik wil iedereen waarschuwen voor Omar, een lange slanke aantrekkelijke man werkzaam in de Perfumeshop Omar tegenover Discotheek Little Buddha in Hurghada. Hij weet op een sluwe manier iedere vrouw voor zich te winnen om er uiteindelijk financieel beter op te worden. Hij heeft meerdere relaties tegelijk, dus denk niet dat jij zijn enige swety bent! Hij is erg lief en daardoor trap je er ook in!
  Begin er dus niet aan, het brengt je uiteindelijk niets. Alleen maar verdriet, een illusie armer en je verliest geld.

  Mayka

 • Janny says:

  Heel indrukwekkend… Maar ik hoor dit meestal over moslim mannen, heeft iemand ooit gehoord over Egyptische Koptische Christenen die dit ook doen?

 • Astrid says:

  Nadat ik de aflevering Opgelicht in het buitenland heb gezien, heb ik het boek Kus Kus, Bezness gelezen. Ik vond het een heftig boek en het laat mij niet los, ondanks dat ik zelf deze ervaring gelukkig niet heb ondervonden. Wel heb ik een Nederlandse ex met narcistische trekken. Ik wil iedereen die in het web zit of zat heel veel sterkte wensen. Meer dan doneren kan ik waarschijnlijk niet doen. Ik heb het zo met jullie te doen…

 • Zuzu says:

  When and in which country appears in the book in English?
  Thanks for the reply!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Video trailer Kus kus Bezness

December 2014
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slideshow